Między prywatnością a ideologią. „Bez znieczulenia” Andrzeja Wajdy - Aleksandra Zagańczyk (Kwartalnik Filmowy)
Autorka przytacza i komentuje historię powstawania, kontekst polityczny i społeczny filmu Bez znieczulenia Andrzeja Wajdy wpisując go równocześnie w nurt kina moralnego niepokoju. Wajda pozornie skupia się jedynie na prywatnej historii rozwodu dwojga ludzi, a jednak każdy element opowiadania, postacie i wydarzenia mogą być potraktowane jako aluzje do rzeczywistości politycznej PRL lat 70. Zagańczyk wskazuje fakty historyczne i osobiste doświadczenia, które niewątpliwie były inspiracją zarówno dla scenarzystki, Agnieszki Holland, jak i reżysera.