G. VATTIMO HERMENEUTINIS NIHILIZMAS - Rita Šerpytytė (Problemos)
Straipsnyje nagrinėjama nihilizmo samprata Gianni Vattimo filosofijoje. Vattimo interpretacija išryškino postmodernaus mąstymo pavidalą – „silpnąjį mąstymą“. Parodoma, kad pati „silpnojo mąstymo“ struktūra atsiskleidžia kaip nihilistiniu judesiu grindžiama struktūra. Vattimo nihilizmo samprata aptariama lyginant su kitomis postmetafizinės filosofijos nihilizmo sampratomis, parodant šios sampratos nyčiškasheidegeriškas ištakas. Keliamas klausimas, koks „silpnojo mąstymo“ kaip teorijos santykis su kitomis filosofijos teorijomis. Parodoma, kad „silpnasis mąstymas“ atsiskleidžia kaip hermeneutinis nihilizmas. Daroma išvada, kad nihilistinis „silpnojo mąstymo“ pobūdis atskiria jį nuo kitų antifundacionalistiškai orientuotų mąstymo pavidalų – nuo prancūziškojo postmodernizmo apskritai, o ypač nuo Derrida dekonstrukcinio mąstymo. Prasminiai žodžiai: „silpnasis mąstymas“, nihilizmas, hermeneutika, Būtis, Niekis.