Прогнозування рівня діоксиду сірки в атмосфері від стаціонарних та пересувних джерел забруднення - Тетяна Русакова (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Аналіз динаміки змін обсягів надходження діоксиду сірки в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення. Дизайн / Метод / Підхід. Методологія дослідження базується на використанні описових статистичних методів для встановлення математичних залежностей з метою прогнозування надходження діоксиду сірки в атмосферу від стаціонарних і пересувних джерел забруднення. Результати. Обсяги діоксиду сірки від стаціонарних джерел перевищують обсяги від пересувних джерел, що вказує на необхідність постійного моніторингу якості повітря в місті. Для зменшення надходження діоксиду сірки в атмосферу від транспорту та обладнання, що працює на паливі з високим вмістом сірки, потрібні стимулюючі дії з боку державних, регіональних і місцевих органів. Теоретичне значення. Отримано математичні залежності для прогнозування обсягів діоксиду сірки, що надходить в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення. Практичне значення. Тенденція зміни обсягу надходження діоксиду сірки від стаціонарних джерел забруднення в Україні у період 2016–2023 рр. має знижувальний характер, проте у 2023 році обсяги зросли на 7,7% порівняно з 2022 роком. Тенденція змін обсягів у Дніпропетровській області не є однозначною: у 2023 році обсяг діоксиду сірки збільшився на 57,6% порівняно з 2022 роком. За останні два роки обсяг діоксиду сірки від пересувних джерел забруднення зменшився на 27% внаслідок зменшення загальної кількості новореєстрованих транспортних засобів в Україні на 28% за вказаний період. Оригінальність / цінність. Аналіз статистичних даних одночасно базується на елементах описової статистики, математичних залежностях динаміки змін обсягу надходження діоксиду сірки в атмосферне повітря з різних джерел забруднення та графічному представленні статистичних даних. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Подальші дослідження будуть спрямовані на встановлення математичних залежностей між обсягами діоксиду сірки від пересувних джерел забруднення та видовим складом транспорту. Тип статті. Емпірична стаття.