بررسی فراوانی اختلال شناختی در سالمندان مقیم خانه سالمندان شهر خرم‌آباد - مریم میرزایی; الهام سپهوند; رباب صحاف; سمانه میرزایی; احمد پاکدل (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
اهداف افزایش سن موجب بروز نقایص جسمانی و شناختی سالمندان شده و با سلامتی آن‌ها تداخل می‌کند. ازجمله نقایصی که درحال حاضر توجه عده زیادی از متخصصان را به خود جلب کرده است، اختلالات شناختی سالمندان است که از مشکلات شایع این دوران است. هدف مطالعه حاضر بررسی فراوانی اختلال شناختی در سالمندان مقیم آسایشگاه شهر خرم‌آباد است.مواد و روش ها در یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی، 70 نفر از سالمندان مقیم خانه سالمندان صدیق شهر خرم‌آباد به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. از پرسش‌نامه استاندارد بررسی وضعیت شناختیMini-Mental State Examination (MMSE) به عنوان ابزار جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. داده‌ها پس از جمع‌آوری وارد نرم‌افزار spss (نسخه 16) شدند و با آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کای اسکوئر) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها از 70 نفر سالمند شرکت کننده در نمونه، 48 نفر (68/6%) زن بودند. میانگین گروههای سنی 5/4±6/69 سال، حداقل 60 و حداکثر 91 سال بود. از نظر شیوع اختلال شناختی به طور کلی 74/3% از سالمندان دارای درجاتی از اختلال شناختی بودند که 27/1% اختلال شناختی خفیف، 34/3% اختلال متوسط و 22/9% اختلال شناختی شدید داشتند.نتیجه گیری با توجه به شیوع فراوان اختلال شناختی، پیشنهاد می‌شود با انجام اقداماتی مثل کاهش استرس، انجام فعالیت‌های ورزشی مناسب و رفتاردرمانی، بروز اختلال شناختی را کنترل کرد یا به تأخیر انداخت و افراد مبتلا را هر چه سریع‌تر شناسایی کرد. انجام مطالعات مشابه در سالمندان مقیم جامعه پیشنهاد می‌شود.