KAMUOYU ARAŞTIRMALARINDA GÜVENİLİRLİK VE GEÇERLİLİK - E. Fazıl Çöllü (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Kamuoyu araştırmaları günümüzde kamu kuruluşları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve medya kuruluşları tarafından çeşitli toplumsal kesimlerin belirli konulardaki eğilimlerini öğrenmek amacıyla yapılmaktadır ve ilgiyle karşılanmaktadır.Fakat bu araştırmaların gerçeği ne ölçüde yansıttığı sorusu her zaman akla gelmekte ve kamuoyu araştırmalarının geçerlilik ve güvenilirlik sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun çözümü araştırmaların başından sonuna kadar her aşamasında objektif ölçütlerle yürütülmesiyle yakından ilgilidir.Bu çalışmada Kamuoyu araştırmalarının geçerlilik ve güvenilirliğinin sağlanması için gerekli olan bu kriterler incelenmeye çalışılmıştır.