ФРАНЦУСКИ РАЧУНСКИ СУД - Ранко Вулић (Српска правна мисао)
Прве органе задужене за контролу трошења државних сред- става у Француској налазимо почетком XIV вијека. Наполеон je, 1807, основао Рачунски суд који постоји и данас. Његови задаци слични су онима које има главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске. Регулисан je Уставом, двама органским законима, закоником који се односи на рачунске судове и бројним подзаконским актима (укупно преко 1.000 чланова разних правних прописа). Има широке надлежности у контроли трошења буџет- ских средстава и сврсисходности управљања установама и органи- зацијама које контролише. Премда je 2008. имао око 2.200 запос- лених и потрошио око 190 милиона евра, не успијева да спријечи расипно трошење јавних средстава и непрекидни раст државног дуга. Крајем 2010, јавни дуг Француске прешао je износ од 1.600 милијарди евра.