Polskie portale informacyjne w świetle filmu dokumentalnego Franciszkańska 3 – analiza treści wizerunku Jana Pawła II - Agnieszka Węglińska; Justyna Harbanowicz (Kultura Media Teologia)
Problemem badawczym jest wizerunek Karola Wojtyły przedstawiony przez pięć głównych portali horyzontalnych w reakcji na dokument Franciszkańska 3. Analizie poddano pierwsze osiem dni po jego emisji w TVN24. Przyjętą perspektywą badawczą jest zjawisko personalizacji. Celem artykułu jest analiza, w jaki sposób pięć najbardziej opiniotwórczych, bezpłatnych portali informacyjnych przedstawiało osobę Karola Wojtyły. Autorzy w przeprowadzonych badaniach, zarówno ilościowych, jak i jakościowych, weryfikują hipotezę, że w filmie i w analizowanych tekstach reakcje na zbrodnię pedofilii wśród duchowieństwa diecezji krakowskiej interpretowane są w kontekście osobistej odpowiedzialności Karola Wojtyły, a nie instytucji. Wyniki badań potwierdzają powyższą hipotezę.