Współczesne poglądy na etiopatogenezę wola u dzieci - Małgorzata Brzozowska; Adam Krętowski (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Najczęstszą przyczyną powiększenia gruczołu tarczowego u dzieci jest niedobór jodu, który na terenach z niedostateczną suplementacją tego pierwiastka prowadzi do endemii wola. Powiększenie tarczycy występuje również w przebiegu chorób autoimmunologicznych tarczycy (choroba Hashimoto, choroba Graves’a-Basedowa), genetycznie uwarunkowanych zaburzeń biosyntezy hormonów tarczycy, oraz nowotworów tego gruczołu. Wg klasycznej teorii patogenezy wola – nadmierne powiększenie tarczycy jest wynikiem adaptacji komórek pęcherzykowych tarczycy, mających na celu „neutralizację” upośledzonej syntezy hormonów tarczycy spowodowanej przez różne czynniki wewnątrztarczycowe, środowiskowe i genetyczne. Mechanizmy stymulujące komórki pęcherzykowe do hiperplazji czy hipertrofii są bardziej złożone i w dalszym ciągu nie do końca poznane pomimo zidentyfikowania wielu czynników fizjologicznych i patogenetycznych związanych z patogenezą wola.