Здійснення і захист авторських прав у цифровому середовищі (в мережі Інтернет) - R. Ye. Ennan (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглядаються окремі проблемні аспекти щодо здійснення і захисту авторських прав у цифровому середовищі (в мережі Інтернет). Встановлено, що цифрова сфера (цифрове середовище, мережа Інтернет) розвивається швидкими темпами та є особливо актуальною щодо використання і захисту прав інтелектуальної власності. Доведено, що розвиток цифрової сфери (цифрового середовища, Інтернету) призвів до появи новітніх об’єктів (зокрема, мультимедійних і цифрових творів), нових форм творчості, нових комунікаційних носіїв (форм комунікації), в тому числі інтерактивного середовища. Доведено, що у зв’язку з розвитком високих технологій, появою нових об’єктів авторського права і суміжних прав з особливими, новими властивостями, виникли нові види і способи їх використання, нові виключні права творців (право доступу в інтерактивному режимі). Встановлено, що у національному законодавстві України і в міжнародних договорах не використовується поняття «Інтернет» як середовище використання об’єктів авторських і суміжних прав, як місце для комунікації, натомість норми вітчизняного законодавства (Цивільний кодекс України, Закон України «Про авторське право і суміжні права») містять більш широкі поняття, що розповсюджуються на цифрові технології, а саме, відтворення, право на розповсюдження серед широкої публіки (доведення до відома, надання доступу). Встановлено, що для правомірного використання об’єктів авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет, необхідно отримати дозвіл від суб’єктів авторського права і суміжних прав. Обґрунтовано, що важливим є забезпечення ефективного і адекватного захисту прав інтелектуальної власності творців, гарантуванням їм відповідної компенсації за використання їхніх об’єктів, стимулювання продовження ними творчої діяльності. Доведено необхідність встановлення певних винятків і обмежень авторських і суміжних прав в інтересах суспільства, з метою сприяння розвитку навчання, науки і культури. Встановлено, що проблеми правової неузгодженості законодавства набувають дедалі більшого значення внаслідок подальшого розвитку інформаційного суспільства та появи нових форм комунікацій, що є транскордонним. Обґрунтовано, що сучасне законодавство у сфері авторського права і суміжних прав потребує змін і внесення доповнень для адекватного відображення економічних реалій, нових форм використання об’єктів тощо.