Managementul calității - instrument eficient pentru dezvoltarea unei companii moderne inovative - Tatiana GRIBINCEA (Moldoscopie)
Introducând sistemul de management al calității în firmă se ajunge la: îmbunătățirea frecventă continuă, creșterea concurenței, a eficienței și a profitabilității, proceduri clare, minimizare a erorilor, reducere a timpului de producție, motivație mai mare, comunicare și informare mai bună, optimizarea imaginii, securității și încrederii în produse sau servicii. Problema pe care o vom aborda este cea a utilizării instrumentelor și a tehnicilor calității pentru observarea factorilor care influențează calitatea finală a produselor și serviciilor. Producătorii sau cercetătorii se orientează mai mult spre produs, unde calitatea este descrisă prin indicatori şi caracteristici specifice măsurabile ale produsului. Totuşi, consumatorii, vânzătorii şi economiştii descriu calitatea ca o îmbinare a dorinţelor şi necesităţilor consumatorilor, care include caracteristicile produsului, termenul de valabilitate, ofertă permanentă, siguranţa alimentară şi aspecte etice .