AG Dağıtım Şebekelerinde Kaçak Kullanımın Tespiti ve Otomatik Faturalama İçin Örnek Laboratuvar Çalışması - Ali Saygın; H. Hüseyin Sayan; Furkan Üstünsoy (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma ile akıllı şehirleşmeyekatkı sağlayacağı düşünülerek, kaçak enerji kullanımının tespiti, otomatikfaturalama ve puant yük talebinin takibi için kullanıcı enerji tüketimverilerinin kablosuz haberleşme ile aktarılması sağlanarak PLC destekli SCADAile örnek bir laboratuvar uygulaması yapılmıştır. Kaçak enerji kullanımı, arızatespiti ve hızlı müdahale, uzaktan sayaç okuma ve faturalama, puant yüktaleplerinin spesifik şekilde izlenmesi gibi birçok sebep, dağıtım sistemleriiçin enerji yazılımlarını gerekli kılmaktadır. Bununla birlikte elektrikliaraçların kullanımının hızla artışı şehirlerde şarj istasyonlarının varlığınıgerekli kılacaktır. Bu durum enerji dağıtım firmaları için tüm şehri kapsayacakbir ağda kompleks topolojilere sahip enerji yazılımlarını zorunlu halegetirecektir. Tüm bu sebeplerle gelecekte akıllı şehirlere geçiş için enerjiyönetimi gerekli bir unsur olacaktır.