İslam din eğitimi için alternatif bir model: eleştirel din eğitimi yaklaşımı - Ayşe DEMİREL Uçan (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Eleştirel Din Eğitimi yaklaşımı Andrew Wright tarafından İngiltere’de geliştirilen pedagojik bir din eğitimi yaklaşımıdır. Bu yaklaşım fenomenolojik ve yapılandırmacı din eğitimi yaklaşımlarını eleştirerek din eğitimin temelinde ‘hakikati arama’ ve ‘hakikat üzere yaşama’ ideallerinin olması gerektiğini ileri sürer. Eleştirel Din Eğitimi, Eleştirel Realizm felsefesinin ontolojik realizm, epistemik rölativizm ve yargısal rasyonalite prensipleri üzerine temellendirilmiştir. Ayrıca bir öğrenme teorisi olarak Değişkenlik Teorisi benimsenmektedir. Din öğretiminde temel amaç, öğrencilere akılcı, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerileri kazandırarak onların dini okuryazarlık geliştirmeleri, böylece modern dünyada kendi inançları ve farklı dini ve seküler dünya görüşlerini anlamlandırabilmeleri olarak belirlenmiştir. Eleştirel Din Eğitiminin liberal eğitim sistemleri dışında, bir din veya mezhep odaklı din eğitimi sistemlerine de uygulanabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı Eleştirel Din Eğitimi yaklaşımının İslam Din Eğitimi’nde öğretim ve öğrenmenin geliştirilmesindeki rolünü incelemektir. Çalışma, Eleştirel Din Eğitimi’nin teolojik, felsefi ve pedagojik temellerini, sonrasında da bu yaklaşımın İslam Din Eğitimi’ne yansımalarını merkeze alan alan bir literatür araştırmasını içermektedir