VAROLUŞUMUZUN TEMEL TAVRI OLARAK ANLAMA - Yakup Kahraman (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmamızda anlamanın nasıl gerçekleştiği ve temel özelliklerininneler olduğu sorgulanmaktadır. Bu sorgulamanın nedeni ise anlamanın zihinsel,mantıksal, kurgusal temellerin dışında ontolojik bir süreç olarak kavranılmasıgerektiğini düşünmemizdir. Felsefe tarihindeki bazı filozofların anlamayı sadeceözneye indirgeyerek açıklamaya çalışmalarının ötesinde özne-nesne ontolojisiniaşan yapısı ele alınmakta, anlamanın kendisinin ortaya çıkış koşulları, niteliğibu varsayımdan hareketle temellendirilmektedir. Burada ortaya çıkmaktadırki anlama sadece öznenin bir yeteneğine indirgenemeyecek kadar karşılıklıetkileşim sayesinde gerçekleşen, zamansal, mekânsal yönleri bulunan bir süreçtir.Anlamayı bu yönlerini dikkate alarak irdeleyen Heidegger ve Gadamer’in,özellikle anlamanın yapısını oluşturan ön anlamalara ait vurguları, anlamanıntarihsel yapısını göz ardı etmemeleri kanaatimizce bize verimli bir felsefi zeminsağlamaktadır.