Şiir ve Direniş Yolunda Bir Ömür: Mahmud Derviş - EYÜP AKŞİT (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
Bu makalede, modern Arap şiirinin önemli şairlerinden Mahmud Derviş’in hayatı ele alınmıştır. Derviş, modern Arap şiirinde sembolizmin temsilcisi sayılan şairlerden birisidir. Onu önemli kılan husus ise Arap edebiyatına ve dünya edebiyatına yaptığı katkılardır. Çünkü Derviş, şiirlerinde sadece Filistin ve Arap kültürüne değil, insanlığın ortak kültürel mirasına ait unsurlara da değinir. Aynı zamanda Derviş, şiirleri ile vatanını işgal edenlerle mücadele eden ve onlara karşı direnen bir şairdir. Bu nedenle Derviş, işgalcilerce hapishane ve sürgünle cezalandırılır. Sürgüne dair izleri onun şiirlerinde görmek mümkündür. Derviş’in hayatı ile şiirleri hep iç içedir. Bu nedenle bu makalede Derviş’in hayatı, yalın bir biçimde değil, yaşadığı çevre ile bağlantılı ve şiirleriyle örneklendirilerek ele alınmaya çalışıldı.