Osmanlı Tarih Kitaplarında III. Mehmed'in Cülusunda Öldürülen On Dokuz Şehzade Meselesi (The Question of Nineteen Şehzade Killed During the Enthronement of Mehmed III in the Ottoman History Books) - Tuğba Demirci (Skad)
Osmanlı Devleti’nde veraset sistemikesin kurallara bağlı olmadığı için her taht değişikliği çok sayıda şehzadeninölümüne yol açmıştır. Fatih’in Teşkilat Kanunnamesi ile kardeş katli hukuksalbir zemine oturtulmuş olsa da şehzadelerin öldürülmesi acı bir olay olaraktarihe geçmiştir. Saltanat kavgasında sadece taht mücadelesine giren kardeşleröldürülmemiş, herhangi bir taht iddiası bulunmayan henüz küçük yaşta olanşehzadeler de katledilmiştir. Şehzadelerin ölümü, Osmanlı devrinde çeşitlitepkilere yol açmıştır. Özellikle Sultan Süleyman’ın oğullarından Mustafa veBayezid gibi şehzadelerin katli büyük bir yankı bulmuş, halk arasında derin birteessüre sebep olmuştur. Keza bazı şehzadelerin katli, geçmişte ve günümüzdetarihçiler ve edebiyatçılar tarafından büyük bir ilgiye mazhar olurkenbazılarının katli ise sayısal bir veri olarak kaydedilmiş ve geçiştirilmiştir.Bu bağlamda III. Mehmed’in tahta çıkışıyla birlikte öldürttüğü on dokuzşehzadenin katli de göz ardı edilen ve üzerinde duırulmayan vakıalardandır. Bumakalede on dokuz şehzadenin öldürülmesinin nasıl bir tepkiyle karşılandığı veOsmanlı tarihlerinde nasıl yer bulduğu ele alınmıştır.