FRANSA’DA SİYASAL PARTİLER VE PARTİ SİSTEMLERİ - Yrd. Doç. Dr. Ender Ethem Atay (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
1958’DEN BU YANA FRANSIZ SİYASAL PARTİLER SİSTEMİNİN GELİŞİMİXIX. yüzyıl boyunca siyasal partiler Fransız siyaset sahnesinde bulunmamaktaydı. Sürekli ve merkezleşmiş organizasyonların ortaya çıkması için XIX. yüzyılın başını beklemek gerekir. Bu tür bir geçikme sorun oluşturmaktadır. Oysa ki, genel oy 1848’de Cumhuriyetçi Parlamento ise 1875 yılında kurulmuştu1.Siyasal partilerin ilk kez İ958 Anayasası’yla rolü tanınmış ve siyasal partilere ilişkin hürriyetin güvence altına alınmış olmasına rağmen2, etkileri daha önceki cumhuriyetlere oranla azalmıştır. General de Gaulle’ün doktrininin kuşkuya yer vermeyen konularından biri siyasal partiler rejimini, grupların biraraya gelmeleri ve bunun kurallarını açıklamak ve devleti en az bir şekilde Yürütmenin hükümranlığına tâbi kılacak kuramların yasaklanmasından ibarettir. Gerçekten de partiler farklı birikim zenginlikleriyle varlıkları korudular ve yeni kurallara kendilerini adapte etmeyi başardılar. Böylece V. Cumhuriyet partileri yok etmemiştir. Aksine 1958 Anayasası partilerin değişimlerine ve modernleşmelerine katkıda bulunmuşdur.