ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА - Svitlana Trubacheva; Oksana Mushka; Polina Zamaskina (Український педагогічний журнал)
Стаття присвячена аналізу та систематизації сучасних можливостей цифрової трансформації у сфері освіти з метою проєктування освітнього середовища закладу загальної середньої освіти, орієнтованого на побудову комфортної та безпечної атмосфери для суб’єктів освітнього процесу, яка сприяє їх особистісному розвитку й соціальному становленню. На основі аналізу напрямів розвитку цифрових технологій, а також тенденцій організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти під час воєнного стану, можна виокремити пріоритетні напрями трансформації в освіті, які найближчим часом будуть впливати на становлення системи освіти в Україні, це: дистанційне навчання, онлайн-навчання та змішане навчання; неформальна освіта; хмарні технології; гейміфікація; віртуальна реальність, доповнена реальність, змішана реальність; мобільні технології в навчанні; STEM-освіта; освітня робототехніка; 3D-технології; програмування або кодінг.