Izvori za povijest naftnog gospodarstva u Zapadnoj Hrvatskoj - Josip Žgaljić (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Autor najprije daje kratak prikaz početaka naftnog gospodarstva u Hrvatskoj, a zatim historijat Riječke rafinerije. Posebno je istaknuto razdoblje od 1883. g. kad je Rafinerija započela s radom, pa do 1920. g., u kojem je njezin direktor bio istaknuti inženjer i društveni i kulturni radnik Milutin Barač. Daje se ocjena značaja Riječke rafinerije koja spada među najstarije i najveće europske rafinerije. Na kraju se donose podaci o arhivskom gradivu za povijest Rafinerije te o publikacijama koje su o njoj napisane.