شناسایی و دسته‌بندی فرصت‌های راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی: کاربرد روش دلفی - حسین مهدیزاده; نعمت اله شیری; محمدحسین مهمدی کرتلایی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
نظر به این ‌که کشاورزی دومین منبع اقتصادی کشور است؛ بنابراین، توسعه کسب و کارهای کشاورزی می‌تواند سبب افزایش بهره‌وری، ارزش‌آفرینی و رفاه اجتماعی در جامعه شود. در این راستا، از آنجایی که شناسایی فرصت‌های کارآفرینی یکی از مراحل مهم فرآیند توسعه کارآفرینی است، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و دسته‌بندی فرصت‌های راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان (استان خوزستان) انجام شد. این پژوهش کیفی با بهره‌گیری از تکنیک دلفی انجام شد. اعضای پانل دلفی شامل 20 نفر از متخصصان و کارآفرینان حوزه کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان بودند که به صورت هدفمند و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش‌های تحلیل محتوا، مقایسه مستمر و همچنین، جداول توزیع فراوانی، درصد توافق و ضریب کندال در قالب نرم‌افزار SPSS نسخه 27 انجام شد. پس از انجام سه دور تعداد 30 فرصت برای راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان شناسایی شدند. پس از بررسی ماهیت و منشا، فرصت‌های شناسایی شده در چهار دستۀ «فرصت‌های حوزه علوم زراعی و باغی»، «فرصت‌های حوزه علوم دامی و آبزیان»، «فرصت‌های طراحی و بسته‌بندی محصولات کشاورزی» و «فرصت‌های تولید و فرآوری محصولات کشاورزی» طبقه‌بندی شدند. نتایج حاصل از رتبه‌بندی نشان داد که «کشت گیاهان دارویی»، «پرورش ماهی در حاشیه سدهای مسجدسلیمان به صورت قفسی»، «بسته‌بندی محصولات دامی همچون کشک و دیگر محصولات مشابه» و «فرآوری گیاهان دارویی» مهمترین فرصت‌های راه‌اندازی کسب و کارهای کشاورزی در شهرستان مسجد سلیمان بودند.