Yunanistan’da Türk Azınlık: Kimlik, Haklar ve Sorunlar Üzerine Bir Analiz - Gül Pınar Erkem Gülboy; Barış Yıldız (İmgelem)
Batı Trakya Türkleri meselesi, temelinde Yunanistan’ın ulus-devlet anlayışına dayalı Helenistik millet tanımı ile Batı Trakya Türkleri’nin etnik kimlik talepleri arasındaki gerilimden kaynaklanan ve Türkiye-Yunanistan ilişkileri, uluslararası anlaşmalar ile Yunanistan’ın iç politik dinamikleri çerçevesinde şekillenmiş çok boyutlu bir sorun alanıdır. Batı Trakya Türkleri, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile 'azınlık' statüsü kazanmış ve hakları çeşitli uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bir topluluk olmasına rağmen, tarihsel süreçte Yunanistan tarafından uygulanan yerinden etme, taşınmazların kamulaştırılması ve asimilasyon politikaları, bu topluluğun haklarının ihlal edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu makalede, Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’a getirdiği çokkültürlülük anlayışı ve insan hakları normlarının Batı Trakya Türkleri’nin hakları üzerindeki etkisi sorunsallaştırılmaktadır. AB üyeliği sonrası özellikle Avrupalılaşma politikasıyla birlikte meydana gelen kısmi iyileşmeler analiz edilmektedir. Bunun yanı sıra, Batı Trakya Türk azınlığının bir sorun alanı olarak ortaya çıkışından 2000'lerin başına kadar uzanan süreçteki hak mücadelesi, azınlık haklarını korumaya yönelik kabul edilen ulusal ve uluslararası belgeler ile Yunanistan’ın uyguladığı politikalar da incelenmektedir. Araştırmanın temel savı, Yunanistan’ın 1990’lardan itibaren AB’nin teşvikleriyle başlattığı Avrupalılaşma sürecinin, Batı Trakya Türkleri’nin bazı haklarının iyileştirilmesine katkıda bulunduğu, fakat AB’nin iç yetersizlikleri sonucu etkisinin yeterli olmadığı yönündedir.