Bursa Mudanya Halkevi’nin Açılışı, Örgütlenmesi, Çalışmalarının Belgelerle Değerlendirilmesi - Mine Ersevinç (Tarih ve Tarihçi)
Siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel bütün alanlarda dönüşüm sürecini başlatan ve bir modernleşme süreci olan Türk İnkılâbı, beraberinde dönüşümü kitleselleştirme, politik iletişim ile sosyalleşmede aracılık yapılması zorunluluğu ve kurumsallaşma ihtiyacını ortaya çıkartmıştır. Bu bağlamda, Cumhuriyet Halk Partisi’ne organik bir şekilde bağlı, Halk Partisi’nin kültür kolu olarak işlevselliğe sahip olan Halkevleri düşüncesi gündeme gelmiştir.Toplumun yaşam biçimini, anlayışını değiştirmek, geliştirmek ve siyasal dönüşümün derinleşmesini sağlamak için açılan bu kurumlar, 19 Şubat 1932’den 8 Ağustos 1951’e kadar Türkiye’de çok önemli bir yere sahip oldular. Halkevleri, halk eğitimi anlayışıyla düzenlediği etkinliklerle, araştırmalarla ve konferanslarla, toplumun tüm katmanları ile bütünleşen çalışmaları ile devrimin başlattığı değişimi bireylere ulaştırmada bir fonksiyon üstlenmişlerdir.Bursa Halkevi, 1932 yılında ilk açılan Halkevlerinden biridir ve Bursa’ya, sosyal, kültürel, ekonomik ve kentleşme açısından bir değer katmıştır. Bursa merkezinin ardından ilçelerdeki Halkevleri ve kırsaldaki Halkodaları açılışı gerçekleşmiştir. Bunlardan birisi olan Mudanya Halkevi de aynı amaçlarla çalışmalarıyla dönemin kentsel mekânsal değişimine ve sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı belgelerle, yereldeki değişimi ve gelişimi, Bursa Mudanya ilçesi Halkevi’nin açılışı ve çalışmaları ile açıklamak olacaktır.