Bir Değişim Risâlesi: “Teṣādüfü’ş-Şerʿi ve’z-Zemān…” - İsmail Hakkı Ünal (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma notu 20.yüzyılın başlarında Kazan bölgesinde aktif olan Tatar alimi Şākircān Ḥamīdī veonun Teṣādüfü’ş-Şerʿi ve’z-Zemān fī Beldetin Maʿrūfetin bi-Ḳazān (Şeriatve Zamanın Kazan Diye Maruf Bir Beldede Karşılaşması) başlıklı kısa eserihakkındadır. Yazar eserini Şeriat ve Zaman arasında zekice bir diyalog olarakkurgulamış ve onları dönemin gelenekselcileri ve yenilikçileri arasında yaygınolarak karşılaşılan sıcak tartışma konuları üzerinde konuşturarak değişimingerekliliğini vurgulamaya çalışmıştır. Ceditçi kesim içinde çok ön planaçıkmayan bir figür olarak Ḥamīdī ve onun çeşitli eserleri bu hareket üzerineyapılan modern çalışmalarda sıklıkla ihmal edilegelmiştir. Bu yazı temelde araştırmacılarındikkatini bu az bilinen yazara ve onun eserlerine çekmek amacını taşımaktadır. Ḥamīdī’yive Teṣādüfü’ş-Şerʿi ve’z-Zemān’ı tanıtan kısa bir girişi müteakip, adıgeçen eserin modern Türkçe tercümesi sunulmuş, metnin orijinal 1904 baskısınıntıpkıbasımı da yazının sonuna eklenmiştir.