Klima kao turistička vrijednost prirodnog dobra Jahorina - Slavko Kujundžić; Zoran Govedar (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Planina Jahorina predstavlja izuzetno važan prirodni potencijal smješten u jugoistočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Posjeduje raznovrsne prirodne resurse povoljne za život ljudi i ekonomski razvoj naselja u okruženju, od kojih su najvažniji šume i šumsko zemljište, vodni resursi, planinski vrhovi i padine u kombinaciji sa stepenastim oblicima reljefa. Kombinacija različitih oblika reljefa je izuzetno povoljna za razvoj zimskog turizma, što je doprinijelo da Jahorina postane najpoznatiji zimski centar u ovom dijelu Evrope. Razvoj turizma nisu pratile odgovarajuće mjere zaštite prostora i pored odluka nadležnih organa vlasti (1949, 1954, 1997). Posljednji oblik zaštite, od strane Komisije za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine, poslije rata 1992–1995. godine je prirodno dobro Jahorina, bez definisanog obima i stepena zaštite. Među prirodnim vrijednostima koje doprinose razvoju turizma, a posebno zimskog, klima zauzima izuzetno značajno mjesto. Klima je značajan prirodni faktor u turističkoj valorizaciji planine Jahorine prvenstveno kao direktna turistička vrijednost.