YÖNETİCİADAYI ÖĞRETMENLERİN ÖZYETERLİK ALGILARI VE EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARININ İNCELENMESİ - Hüseyin Izgar; Bülent Dilmaç (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, yönetici adayıöğretmenlerin öz yeterlik algılarıve epistemeolojik inançlarının farklıdeğişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmada veri toplama aracıolarak, Schommer 1990 tarafından geliştirilen ve Deryakulu ve Büyüköztürk 2002 tarafından Türkçe’ye uyarlanıp geçerlik ve güvenirlik çalışmasıyapılan “Epistemolojik İnançlar Ölçeği” ile Schwarzer, Schmitz ve Daytner 1999 tarafından Bandura’nın Kuramıtemel alınarak geliştirilmişolan “Öğretmen öz-yeterlilik algısıölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu üzerinde 2006–2007 ve 2007–2008 öğretim yıllarında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi Teftişi Planlamasıve Ekonomisi tezli ve tezsiz Yüksek Lisans programlarına katılan 138 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışma grubu programlara katılan, 138 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada yönetici aday öğretmenlerin öz yeterlilik algısıile epistemolojik inançlarıarasındaki ilişki incelenmiş. Ayrıca yönetici adayıöğretmenlerin öz yeterlilik algılarıile epistemolojik inançlarının cinsiyet ve okul türü değişkenine göre farklılaşıp farklaşmadığına bakılmıştır.