Kadın ve Erkek Girişimcilerin Algılama Farklılıkları - Aykut Bedük; Kemalettin Eryeşil; Hatice Oğuz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Son zamanlarda yapılan girişimlerin ekonomik değerleri giderek önemli hâle gelmektedir. Küreselleşme ile birlikte, işletmelerin faaliyet gösterdikleri pazarlar değişmekte ve dolayısıyla rekabet artmaktadır. Bu durum girişimcilere yenilikçi olma, beklenmedik zorluklarla mücadele etme, yatırımcılar ile doğru ilişkiler kurma zorunlulukları doğurmuştur. Organizasyonlar bu gereklilikleri sağlayarak başarı elde edecek dolayısıyla, ekonomik varlıklarını sürdürebileceklerdir. Bu aşamanın kat edilebilmesi erkekler ile ekonomik değerleri giderek artış gösteren kadın girişimcilerin başarı algısındaki benzerliklerinin ve farklılıklarının ortaya çıkarılması oldukça önem arz etmektedir. Bu amaçla hazırlanan çalışma; girişimcilerin demografik özelliklerini, girişimcilik konusunda önem verdikleri durumları, toplumsal cinsiyet algısını değerlendirmektedir. Araştırma Konya ilinde, hizmet ve gıda sektöründe faaliyet gösteren toplam 78 kadın ve erkek girişimci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan “Girişimci Öz Yeterlilik” ölçeğinden yararlanılmıştır.