VALENȚELE GEOPOLITICE ALE COMUNICĂRII MEDIATICE - Nadejda BALTAGA (Moldoscopie)
Îmbătrânirea activă este un concept care se referă la procesul prin care persoanele în vârstă își mențin sănătatea, bunăstarea și participarea activă în societate pe măsură ce îmbătrânesc. Acest concept include aspecte fizice, mintale și sociale, având ca scop îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor. Studiul pe care l-am realizat pentru Republica Moldova se referă la identificarea particularităților psihosociale ale vârstnicilor prin analiza spectrului lor de nevoi. Articolul reflectă percepțiile și stereotipurile sociale ale vârstnicilor, modificările fiziologice, psihologice și sociale ale acestora, analiza conceptului de îmbătrânire activă și analiza legislației naționale privind sistemul de protecție socială a persoanelor vârstnice. Lucrarea include cercetarea experimentală a nevoilor vârstnicilor, prezentarea grupului experimental și interpretarea rezultatelor experimentului de constatare. Cercetarea se referă de asemenea la structura și implementarea Programului de intervenție, precum și la evaluarea eficienței acestuia, cu propuneri de servicii sociale specifice