ЕКОЛОГІЧНИЙ ПОДАТОК: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Наталя Чечетова; Оксана Клименко; Світлана Мала (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена вивченню сучасного стану екологічного оподаткування в Україні. Встановлено визначальну роль екологічних податків у системі екологічного менеджменту держави. Встановлено, що екологічні податки є дуже важливим елементом у системі інструментів, що регулюють свій вплив на довкілля поряд з екологічними платежами, екологічними субсидіями, ліцензіями та квотами. Проаналізовано екологічний податок з посиланням на Податковий Кодекс України. Наведено класифікацію та суму доходів бюджету України від різних елементів екологічного податку. Розглянуто основні підприємства-платники екологічних податків в Україні. Висвітлено досвід ЄС в аспектах екологічного оподаткування, у тому числі групи інструментів впливу на довкілля. Конкретизовано країни, у яких використовують екологічний "транспортний" податок та екологічний податок на повітряний транспорт. Наведено групи товарів та країни, що застосовують екологічний податок на них. Окремо описано позитивний досвід Німеччини у галузі податкового законодавства та досвід екологічного оподаткування туристів на Мальдівах.