Klimatske karakteristike planine Javor u Republici Srpskoj - Marijana Kapović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Rad analizira karakteristike klime planine Javor u Republici Srpskoj, odnosno promjene klimata sa povećanjem nadmorske visine od podnožja do vrha Veliki žep (1537 m/n.v.). Cilj istraživanja je proizašao iz potrebe da se detaljnije utvrde karakteristike klime sa povećanjem nadmorske visine. Srednja godišnja temperatura na donjoj granici planinskog masiva je manja od 7,0 °C, a na gornjoj granici visinskog pojasa iznosi 3,8 °C. Prosječna godišnja količina padavina se kreće od 1002 mm (Han Pijesak) do 1120 mm (Vlasenica), a na svakih 100 metara količina padavina se povećava za oko 26 mm. U vegetacionom periodu padne oko 57% od ukupne godišnje količine padavina. Prema veličini godišnjeg klimatskog indeksa na čitavom području istraživanja, utvrđeno je prema metodu Thorntwaitte – Mattera da dominira jako humidna klima (tipa B4), koja se karakteriše vegetacijom visokih šuma. Prema bioklimatskoj klasifikaciji klime, po Langu, šume Javora su u svom klimatsko – fiziološkom optimumu. Masiv ima planinsku klimu, sa kontinentalnim uticajem sa istoka. Na 1000 m/n.v. vlada blaga kontinentalna – planinska klima, a iznad 1400 m kontinentalnost klime opada.