Синтез конструкторсько-технологічних рішень при проектуванні систем запуску БПЛА - Артем Швець; Ігор Білоцерковський; Олексій Кулик; Олександр Добродомов (Challenges and Issues of Modern Science)
Ця наукова робота розглядає процес запуску безпілотних літальних апаратів (БПЛА) за допомогою твердопаливного ракетного двигуна. Основна увага приділяється аналізу конструктивних та технологічних аспектів і переваг використання твердопаливних ракетних двигунів для запуску БПЛА, а також опису конструктивних особливостей і технічних характеристик таких систем. Дослідження включає аналіз сучасного стану розвитку БПЛА, проблем запуску БПЛА та сучасних тенденцій у розробці систем запуску. Розглядаються питання надійності та безпеки використання твердого палива, а також вплив різних параметрів на ефективність запуску. Проводиться аналіз можливих схем конструкції БПЛА з ракетними допоміжними методами запуску, порівнюючи їх з іншими системами запуску. Наведено приклади реалізованих систем і проаналізовано доцільність використання запропонованих технічних рішень у них. Пропонуються конструктивні та технологічні рішення, які відповідають критеріям технологічності, надійності та ефективності використання ресурсів. Оцінюється доцільність і практичність використання запропонованих конструктивних і технологічних рішень для завдань запуску БПЛА, враховуючи зазначені критерії та проводячи порівняльний аналіз з раніше розглянутими схемами і системами запуску. Окремо аналізується можливе використання таких систем для військових і цивільних цілей, їх адаптивність до різних умов експлуатації та можливі економічні вигоди. На основі отриманих даних зроблені висновки щодо перспектив розвитку цієї технології та рекомендації для подальших досліджень. Зокрема, розглядається вплив кліматичних умов та інших зовнішніх факторів на надійність запусків БПЛА за допомогою твердопаливних ракетних двигунів, а також можливі шляхи оптимізації конструкцій для підвищення ефективності.