Güçlendirme Bağlamında İnternetin Hasta-Hekim İlişkilerine Etkisi - Ayşe Tekin; Ersin Kaya; Mustafa Demirel; S.özbek Yazıcı (Selçuk İletişim)
Yaşam boyu öğrenmenin günlük hayatın bir parçası haline geldiği günümüz toplumlarında, bilişim teknolojisi alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak internet kullanımı giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. İnternetin bilgiye erişim konusunda sağlamış olduğu geniş olanaklar, her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da bilgilenmiş insan sayısını artırmaktadır. İnternet, hastaların güçlenmesini sağlayarak, kendi sağlıkları üzerinde öz yeterlilik, yetkinlik ve kontrol kazanmalarını, kendi sağlığına ilişkin kararlara ve sağlık bakımına aktif olarak katılmalarını kolaylaştırabilir. Güçlenen hastaların geleneksel hasta-hekim ilişkilerini değişime uğratacağı kuşkusuzdur. Bu değişimin yönünün hastanın hekimle birlikte karar verme sürecine ortak olarak katıldığı ve bilgilenerek seçim yapma gereksinimlerinin kabul edildiği daha eşitlikçi bir karar verme sürecine doğru gerçekleşmesi, sağlığın geliştirilmesi bağlamında arzu edilen bir durumdur. Bu değişim sürecinin kabul edilerek, tarafların bu değişime uyumu için desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.