РОЛЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРАВ І СВОБОД ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Дмитро СЕЛІХОВ (Економіка та право)
Проаналізовано роль органів місцевого самоврядування в Україні у забезпеченні прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Докладно розглянуто теоретичні основи правового статусу ВПО, законодавчу базу України щодо захисту їхніх прав, повноваження і практичний досвід діяльності місцевих органів у цій сфері. Виявлено проблеми, з якими стикаються органи місцевого самоврядування у забезпеченні прав ВПО: недостатнє фінансування, бюрократичні перепони, недостатня координація між різними рівнями влади. Запропоновано конкретні шляхи вдосконалення діяльності органів місцевого самоврядування, включно зі збільшенням фінансування, спрощенням адміністративних процедур, підвищенням кваліфікації працівників та використанням інноваційних технологій. Досліджено не лише проблеми, але й перспективи вдосконалення діяльності органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав ВПО. У висновках зроблено акцент на необхідності подальшого вдосконалення механізмів підтримки ВПО з боку органів місцевого самоврядування.