Metformin Zehirlenmesinde Sürekli Renal Replasman Tedavinin Etkinliği: Olgu Sunumu - Kiraz Tekin Günaydın; Ahmet Şen; Ahmet Akyol (Hitit Medical Journal)

(untitled)
Metformin ilişkili laktik asidoz böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, sepsis, septik şok gibi hemodinamiyi bozan durumlarda ya da akut zehirlenmelerde görülür. Metformin ilişkili laktik asidozun mortalitesi yüksek olduğu için erken tanı ve tedavi mortaliteyi azaltmakta önemlidir. Sürekli renal replasman tedavisi özellikle hemodinamik anstabilite ile seyreden ciddi metabolik asidoz, zehirlenme, hiperkalemi, aşırı volüm yükü gibi klinik durumlarda tercih edilmektedir. Metformin zehirlenmesine bağlı gelişen laktik asidozlu olgumuzda iki kez aralıklı hemodiyaliz uygulanmasına rağmen yanıt alınamaması ve hemodinamik anstabilitesi olması nedeniyle hastaya uygulanan sürekli renal replasman tedavisinin etkinliğini vurgulamayı amaçladık.