Technologia i antropologia - Roch Sulima (Kwartalnik Filmowy)
Autor dokonuje przeglądu prac Andrzeja Gwoździa poświęconych badaniom nad mediami, które w całościowym ujęciu nazywa projektem antropologizującym medioznawstwo. Według Sulimy książki Andrzeja Gwoździa – tak prace autorskie, jak i redagowane bądź współredagowane przez niego antologie – w znaczący sposób przyczyniły się do określenia podstawowych właściwości tzw. nowych mediów. Wśród nich znalazła się m.in. koncepcja intermedialności, otwierająca medioznawstwo na antropologiczne rozumienie kultury, a zarazem scalająca refleksję o starych i nowych mediach. Omawiając zagadnienia poruszane w poszczególnych antologiach i pracach zbiorowych, Roch Sulima twierdzi, że w swoich pracach Andrzej Gwóźdź proponuje antropologię kultury ze „współczynnikiem medialnym”.