پژوهشی مقدماتی درباره صدمات ناشی از کارِ پیشه‌وران و معرفی «مشاغل زیان‌آور»: بازخوانی متون تاریخی ایران روزگار مغول و ایلخانی - یزدان فرخی (تحقیقات تاریخ اجتماعی)
دسته‌بندی مشاغل و پیشه‌ها در تاریخ اجتماعی ایران، ازنظر صدمه، عوارض و آسیب‌هایی که در هنگام انجام کار روزانه به جسم پیشه‌وران وارد می‌آید، طرح تازه‌ای است که پژوهش حاضر در تلاش است تا بامطالعه متون تاریخی ایران دوره مغول، به‌وسیله آن پرتوی بر آن بیفکند و بدین ترتیب شماری از داده‌های متون تاریخی را در دیدگاه تاریخی نوینی به کار گیرد. مقاله حاضر باهدف یاد شده و به شیوه‌ توصیفی و تحلیلی، به این پرسش می‌پردازد که گزارش متون تاریخی ایران روزگار پس از مغول و ایلخانی، از صدمات و آسیب‌های ناشی از اشتغال پیشه‌وران به کار روزانه در چه زمینه‌هایی بوده است؟ نظر به‌تازگی حوزه موضوعی، فرضیه‌ای به شیوه معمول برای آن در نظر گرفته نشده است. به‌هرروی یافته‌های پژوهش نشان خواهد داد که آلودگی محیط کار و مواد خام یا اولیه کار پیشه‌وران و آسیب آن بر تنفس و استنشاق پیشه‌وران در آن محیط، ازجمله مواردی از زیان‌های مشاغل در این دوره بوده که حتی باوجود مهارت و تجربه پیشه‌وران، بازهم زیانمندی آن‌ها ممکن و بسیار محتمل بوده است.