Farklı Pulpa Kaplama Materyallerinin Toplam Oksidan ve Antioksidan Kapasitelerinin İnsan Dental Pulpa Kök Hücreleri Üzerinde Değerlendirilmesi - Seçkin Aksu; Taşkın Gürbüz (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beş farklı pulpa kaplama materyalinin (Mineral Trioksit Agregat, Biodentin, Pulpine Mineral, Endo Repair ve Çinko Oksit Öjenol) toplam oksidan ve antioksidan seviyelerinin insan dental pulpa kök hücreleri üzerinde değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler:Çalışmamızda Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu insan dental pulpa kök hücreleri kullanılmıştır. Filtre difüzyon testi, ISO standartlarına göre uygulanmıştır. 24. ve 72. saatlerin sonunda biyokimyasal analiz yapılmıştır(n = 3). Ölçümler arasında bağımsız grup karşılaştırmaları için Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Bulgular: 24 saatlik değerlendirme sonucunda, sadece Mineral Trioksit Agregat, kontrol grubuna benzer antioksidatif koruma gösterirken (p> 0.05), diğer gruplar bu seviyenin altında kalmıştır. Tüm grupların toplam antioksidan durumunun 24 ve 72 saat arasında arttığı belirlenmiştir (p <0.05). 72 saatin sonunda, en iyi koruma Biodentin ve Pulpine Mineral gruplarındai en zayıf koruma ise Çinko Oksit Eugenol grubunda bulunmuştur (p <0.05).Sonuçlar: Yapılan analize göre, tüm pulpa kaplama materyallerinin insan dental pulpa kök hücreleri üzerinde hem oksidatif etki hem de antioksidan savunma mekanizmasını uyarıcı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. İlk 24 saatte en yüksek korunma Mineral Trioxide Aggregate grubunda, 72 saatte ise; Biodentin ve propolis içeren Pulpine Mineral gruplarında bulunmuştur. ZnOEu grubunun antioksidatif etkisinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Propolis içerikli pulpa kaplama materyalinin kök hücreler üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle kalsiyum fosfat içerikli ürünlere iyi bir alternatif olabileceği ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler: Diş pulpa kaplaması, kalsiyum fosfat, serbest radikaller, propolis.