Building performance analysis of digital twin based on paper documentation - Alicja Krajewska; Edyta Sobieraj (Budownictwo i Architektura)
Dokument opisuje analizę i optymalizację cyfrowego bliźniaka, który został stworzony na podstawie dokumentacji papierowej. Uwzględniono możliwości wykorzystania modelu na różnych etapach życia budynku oraz trudności, które pojawiają się, gdy jedyną dokumentacją, jaką dysponujemy, jest dokumentacja papierowa. W tym celu wykonanie modelu jest trudniejsze, ale przynosi warianty oceny, jakie zmiany będą korzystne i wykonalne w celu zmniejszenia zużycia energii. W tym celu wykorzystano model wykonany w Autodesk Revit i analizę w Autodesk Insight w trzech wersjach: projekt zgodny z dokumentacją papierową, budynek zgodny ze stanem rzeczywistym oraz budynek, który został zoptymalizowany na podstawie wyników z dwóch pierwszych modeli.