Physokermes piceae Schrank Yumrulu Ladin Koşnili Hemiptera: Coccidae ’nin Biyolojik Özellikleri - Selma Ülgentürk; Sema Turguter (Journal of Agricultural Sciences)
Physokermes piceae ladinlerin önemli bir zararlısıdır. Bu zararlının biyolojik özellikleri 2001-2003 yılları arasında Piceae pungens üzerinde Ankara’nın şehir ekosisteminde araştırılmıştır. Çalışma sonunda P. piceae’nin yılda bir döl verdiği, kışı II. larva döneminde geçirdiği tespit edilmiştir. Ovipar olan P. piceae, yumurtalarını vücut altında oluşan iki yumurta odacığına depolamaktadır. Yumurtlama mayıs ayında başlamakta ve haziran sonu temmuz ayı başında hareketli larvalar görülmektedir. II. nimf dönemi eylül-mayıs ayları arasında, ergin erkek ve dişiler nisan ortasından haziran ayının ikinci yarısına kadar görülmektedir. P. piceae erkekleri ibrelerin alt yüzeylerinde, dişiler ise dallarda bulunmaktadır. Bu türde erkeklerin populasyondaki oranı %54.37, dişilerin % 45.62 olarak tespit edilmiştir. Yumurta sayısı, 2001 yılında ortalama 844.63 ±49.09, 2002 yılında ise 925.35 ±49.84 adet saptanmıştır