UTICAJ I ZNAČAJ DELATNOSTI PREUZEĆA NA OSTVARIVANjE POVOLjNIJE TRŽIŠNE POZICIJE MSP UPRAVLjANjEM INTELEKTUALNIM KAPITALOM - Jelena Jovkić; Snežana Urošević; Milovan Vuković (BizInfo)
Sektor malih i srednjih preduzeća je prepoznat kao jedan od osnovnih stubova ekonomske stabilnosti i ekonomskog razvoja. Mala i srednja preduzeća predstavljaju značajan doprinos za kreiranje novih poslova i širenje nove poslovne prakse, ona daju značajan doprinos društvenom bruto prihodu, a posebno je važna njihova uloga u zemljama koje su u tranziciji. Znanje je oduvek predstavljalo najvažniji resurs preduzeća, što je posebno naglašeno u savremenim uslovima poslovanja. Izrazito jaka konkurencija koja egzistira na svim tržištima i u svim poslovnim delatnostima, kao i visok stepen razvoja tehnologije, koja je zbog lako dostupnih informacija na dohvat ruke svim zainteresovanim kompanijama, u velikoj meri otežavaju zauzimanje dobre tržišne pozicije. Nosilac svih neopipljivih komponenti poslovanja je znanje menadžera i zaposlenih, koje integrisano u adekvatnu organizacionu strukturu, sa akcentom na zadovoljenju potreba potrošača, čini jezgro kompetentnosti organizacije i osnov za stvaranje konkurentske prednosti. Cilj ovog rada je da opiše i objasni komponente intelektualnog kapitala, kao i njihov značaj i ulogu u malim i srednjim preduzećima u Repubici Srbiji u uslovima savremenog poslovanja. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 120 anketiranih ispitanika, zaposlenih u MSP u Republici Srbiji, koji su na funkcijama menadžera, top menadžera odnosno vlasnika organizacija i radnih izvršilaca. Sprovedeno istraživanje doprinosi potvrdi teoretskih pretpostavki o značaju upravljanja ljudskim resursima u malim i srednjim preduzećima, što može imati praktične implikacije za pronalaženje boljih profesionalnih rešenja u okviru specifičnih karakteristika malih i srednjih preduzeća.