Joves en risc d'exclusió i currículum de llengua : un model per al desenvolupament d'habitats de pensament i estratègies d'aprenentatge - Antonio Manuel Reina López (Temps d'Educació)
Aquest article és un resum i comentari d’una investigació que s’inicia amb l’objectiu de millorar una pràctica educativa, en el camp de l’aprenentatge, amb joves desfavorits procedents del fracàs escolar. El principal objectiu de la mateixa és dissenyar un model curricular adequat per a treballar a l’Àrea de Llengua, amb alumnes que presenten greus endarreriments en aquest domini. Per a dur a terme aquest objectiu, es realitza una aproximació al concepte d’intel·ligència, aprenentatge i currículum, que constitueix la base teòrica del model dissenyat. Després es revisa la legislació educativa vigent i l’estat actual de la reforma educativa, per a veure l’adequació o no del model, respecte a futures aplicacions a l’ESO, Escoles d’Adults, Programes de Garantia Social i altres recursos educatius on els joves amb dificultats d’aprenentatge són atesos. El model curricular dissenyat emfasitza el paper que juguen les habilitats cognitives en l’assimilació de continguts acadèmics, motiu pel qual, juntament amb els tòpics habituals de l’Àrea de¡ Llengua, es proposa l’entrenament de les habilitats cognitives implicades en la mateixa mitjançant el Programa d’Enriquiment Instrumental (PEI), el Projecte d’Intel·ligència de Harvard (PIH) i el Sistema d’Avaluació del Potencial d’Aprenentatge (LPAD). En darrer terme es realitza un estudi empíric per a verificar l’eficàcia del model proposat, essent significatives les millores assolides en Intel·ligència General, Intel·ligència Verbal i en coneixements acadèmics sobre Llengua Castellana. This article is a summary and commentary of a research whose objective is to improve the educative practice in the learning field with young disadvantaged students who come from academic failure. The investigation’s main objective is to design a curricular model which is suitable to work in the language area with students who have serious deficiencies in this field. In order to accomplish such an objective, the authors have carried out an approximation to the concepts of intelligence, learning and curriculum, which has become the theoretical basis of the designed model. After revising the current educative legislation and the current state of the educative reform, to contrast the model’s adequacy in its future applications in secondary and adult teaching, young students with learning deficiencies are dealt with. The designed model focuses on the role of cognitive skills in the understanding of academic information. Thus, along with the usual aspects of the language area, the authors propose a training process of cognitive skills that take place in it, through the Instrumental Enrichment Program, the Harvard Intelligence Project and the Learning Potential Assessment Device. Finally, an empirical analysis is carried out to test the proposed model’s efficiency. The outcome shows significant improvement in General Intelligence, Verbal Intelligence and academic knowledge about the Spanish language. Este artículo es un resumen y comentario de una investigación que se inicia con el objeto de mejorar una práctica educativa, en el campo del aprendizaje, con jóvenes desfavorecidos procedentes del fracaso escolar. El principal objetivo de la misma es diseñar un modelo curricular adecuado para trabajar el Área de Lengua, con alumnos que presentan graves retrasos en este dominio. Para llevar a cabo este objetivo, se realiza una aproximación al concepto de inteligencia, aprendizaje y currículo, que constituye la base teórica del modelo diseñado. Después se revisa la legislación educativa vigente y el estado actual de la reforma educativa, para ver la adecuación o no del modelo, respecto a futuras aplicaciones en la ESO, Escuelas de Adultos, Programas de Garantía Social y demás recursos educativos donde se atienden jóvenes con dificultades de aprendizaje. El modelo curricular diseñado enfatiza el papel que juegan las habilidades cognitivas en la asimilación de contenidos académicos, por esto, junto con los tópicos habituales del Área de Lengua, se propone el entrenamiento de las habilidades cognitivas implicadas en la misma, mediante el Programa de Enriquecimiento Instrumental (PEI), el Proyecto de Inteligencia de Harvard (PIH) y el Sistema de Evaluación del Potencial del Aprendizaje (LPAD). Por último se realiza un estudio empírico para verificar la eficacia del modelo propuesto, siendo significativas las mejoras logradas en Inteligencia General, Inteligencia Verbal y en conocimientos académicos sobre Lengua Castellana.