İNSANLIK TARİHİ BAKIMINDAN ATAMIZ ADEM İLE HZ. ADEM (A) - M. Hanefi Palabıyık; Korkut Dindi (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
İslam düşünce geleneğinde İslam âlimleri insanlığın başlangıcı hakkındaki tartışmalara cevap verebilmek için bazı teoriler öne sürmüşlerdir. Buna göre: 1. Hz. Adem ilk insandır yani ilk babamızdır. Her açıdan mükemmeldir, konuşur, yazar, dil/diller bilir, medenidir. 2. Hz. Adem aynı zamanda ilk peygamberdir de. Peygamberlik geleneği onunla başlamıştır. 3. İnsan nesli, Hz. Adem’in kadın ihtiyacının karşılanması için onun kaburga kemiğinden yaratılmış olan Havva annemizle olan ilişkisinden türemiştir. Ancak bu türeme, çocuklarının her batında ikiz doğması ve birinci batın ile üçüncü batında doğan çocuklarının çapraz evlendirilmesi ile vuku bulmuştur. 4. Ayrıca insanlığın tarihi gerek İslami gelenekte ve gerekse onun mülhem olduğu İsrailiyatta, MÖ 7000 yıllarına ulaşmaktadır. Yukarıda sunulan bu teori şimdilerde bazı sorularla karşılanmakta ve bu teori üzerinden İslam dini ve şeriatı küçümsenmektedir. Bu bakımdan çağımız insanını gerçekten tatmin eden ve buna alternatif olan bir teoriye ihtiyaç vardır. Buna göre: 1. Babamız olan Adem/Adam ile peygamber olan Hz. Adem aynı kimseler değildir. 2. İkisinin arasında binlerce yıl vardır. 3. İlk insanın yaratıldığı tarih bilinmese bile, Hz. Adem’in gönderiliş/görevlendiriliş tarihi MÖ 7000’li yıllarda olabilir. 4. Birden fazla Adem/Adam ve Havva olsa da (ki vardır), Hz. Adem bir kişidir. Yani ilk insan olarak yaratılan kadın ve erkeklerin sayısı çok olabilir, ancak peygamber olan Hz. Adem tek kişidir. 5. Dolayısıyla insanların türemesi, Hz. Adem’in peygamber olarak gönderilmesinden binlerce yıl evvel, bu Adem’ler ve Havva’ların birleşmesinden olmuştur. Mezkûr iddia ve inançları, din ve tarih açısından ele alıp tartışmak ve değerlendirmeler yapmak çalışmamızın hedefidir.