PANDEMİ VE DÜZENSİZ GÖÇ: AVRUPA BİRLİĞİ DÜZENSİZ GÖÇ POLİTİKASININ TÜRKİYE VE LİBYA MUTABAKATLARI BAĞLAMINDA ELEŞTİREL BİR ANALİZİ - Yusuf Fidan; Hikmet Mengüaslan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu çalışma Türkiye ve Libya mutabakatlarının Covid-19 pandemisi sürecinde gösterdiği performans temelinde Avrupa Birliği (AB) düzensiz göç politikasının eleştirel bir analizini yapmaktadır. Çalışma pandeminin söz konusu mutabakatların özellikle uluslararası işbirliği ve düzensiz göç yönetimi kapasitelerine ilişkin sonuçlarına dair iki temel bulguya ulaşmıştır: 1) Mutabakatlar sürdürülebilirlik vedayanıklılık açısından yetersiz kalmıştır. 2) Hedefleri düzensiz göç akımlarının azaltılması, koruma imkânlarına erişimin geliştirilmesi, düzensiz göçe yönelik uluslararası işbirliğinin pekiştirilmesi olan mutabakatlar insani ve uluslararası işbirliğini aşındırmıştır. Sonuçta, çalışma AB’nin düzensiz göç diplomasisinin revize edilmesinde insani ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesinin yanı sıra transit vekaynak ülkelerdeki göç yönetimi kapasitelerinin güçlendirilmesinin faydalı olacağını savunmaktadır.