Üç Fazlı Eviriciler İçin LCL Filtre Tasarımı ve Deneysel Analizi - İsrafil Fidan; Mustafa Dursun; Şehmus Fidan (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Harmonikleresebep olan eviriciler endüstride rüzgâr türbinlerinden, kesintisiz güçkaynaklarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Harmonikler, sinüsoidal 3fazlı AC formun bozulmasına sebep olmasının yanı sıra gerilim düşümleri,kesicilerin hatalı çalışması, motorlarda verimin düşmesi/sarsıntılı çalışma,trafolarda izolasyon sorunları gibi sorunlara sebep olmaktadır. Bu problemleriçözmek adına eviriciler üzerinden güç transferini en üst düzeye çıkarmak vekaliteli enerji aktarımı için aktif veya pasif çeşitli filtrelerkullanılmaktadır. Bu sebeple eviricilerinçıkışında L, LC, LCL, LLCL gibi pasif filtrelerin kullanılması kaçınılmazolmaktadır. Bu çalışmada 3 fazlı eviriciler için LCL filtre tasarımı gerçekleştirilmiştir.Böylece IEEE 519’da belirlenen harmonik sınırlamalarının altında 3 fazlı akımve gerilim üretilerek eviricinin kendisinin sebep olduğu harmoniklerazaltılacaktır.