Okul Öncesi Dönemde Kaynaştırma Eğitimi Uygulamalarının Desteklenmesinde Doğal Öğretim Yaklaşımları - Salih Rakap (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Farklı özel gereksinimlere sahip olan okul öncesi yaşgrubundaki çocukların normal gelişim gösteren akranları ile aynı ortamlardagerekli sınıf içi ve sınıf dışı destekler sağlanarak eğitim almaları, tarihselsüreç içerisinde entegrasyon, kaynaştırma ya da bütünleştirme yaklaşımlarıkapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra diğer gelişmiş ülkelerde70’li yıllardan beri kullanılagelen bir uygulamadır. Kaynaştırma eğitimininbaşarılı bir şekilde uygulanması için temel gerekliliklerden birisi, özel gereksinimliçocuklar ile kaynaştırma ortamlarında çalışan öğretmenlerin öğretimde özelgereksinimli çocuklara uyarlama yapma, etkili doğal öğretim yaklaşımlarınıbelirleme ve bu yaklaşımları kullanma becerilerine sahip olmalarıdır. Buçalışmanın amacı, kaynaştırma eğitimi kapsamında, özel gereksinimli çocuklarıngelişim ve öğrenmelerini desteklemek için geliştirilmiş doğal öğretimyaklaşımlarını, bu yaklaşımların temel bileşenlerini ve bilimsel dayanaklarınıaçıklamaktır. Bu bağlamda, ilk olarak, doğal öğretim yaklaşımlarının ortaközellikleri ve tarihsel gelişimi sunulmuş ve takiben alanyazında en çokrastlanan ve en sık kullanılan beş doğal öğretim yaklaşımı (fırsat öğretimi,doğal bağlama dayalı dil öğetimi, etkinlik temelli müdahale, geçiş temelliöğretim, ve gömülü öğretim) ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Makalenin sonunda,öğretmenleri doğal öğretim yaklaşımlarını kullanma konusunda eğitmek içinönerilerde bulunulmuştur.