اثرات تغذیه با سطوح مختلف کرم خاکی (Eisenia fetida) بر کیفیت آب مخازن پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) - محمد خادمی حمیدی; محمد هرسیج; حجت اله جعفریان; محمد فرهنگی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
این آزمایش با هدف تأثیر استفاده از کرم خاکی (Eisenia fetida) زنده بهعنوان مکمل غذایی بر کیفیت آب مخارن پرورش ماهی قزلآلای رنگین‌کمان طراحی شد. ماهیان با میانگین وزنی 58 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار و هر یک در 3 تکرار تقسیم شدند. ماهی قزلآلا با سطوح مختلف (شاهد- بدون کرم (صفر درصد)، T1 (25 درصد)، T2 (50 درصد) و T3 (75 درصد)) جیره غذایی از کرم زنده (با احتساب 50 درصد رطوبت) به‌مدت 8 هفته در دمای (18 درجه سانتی‌گراد) تغذیه شدند. در پایان آزمایش، فاکتورهای کیفی آب شامل PH (بیش‌ترین شاهد 9/7، کمترین تیمار 3 4/7) DO (بیشترین تیمار 3 8/7، کمترین شاهد 7/6)، TSS، TAN (بیش‌ترین شاهد 16/0، کمترین تیمار 3 057/0)، NO2-(بیشترین شاهد 05/0، کمترین تیمار 3 01/0)وNO3-(بیشترین شاهد 6/6، کم‌ترین تیمار 3 35/3)سنجیده شد. مقایسه میانگینهای به‌دست آمده از این فاکتورها نشان از اختلاف معنیدار [Dr.1] آماری PH شاهد با دیگر تیمارها، DO و TSS بین همه تیمارهای آزمایشی داشت (05/0P<). میزان TAN در نمونه‌برداری اول تیمارهای فوق دارای اختلاف معنیدار آماری بودند (05/0P<)، اما این مقدار در نمونه‌برداری آخر نشانگر کاهش مقدار TAN و عدم اختلاف آماری معنیدار بین تیمار 2 و تیمار 3 [Dr.2] بود (05/0P≥). مقایسه  NO2-و NO3- در نمونه‌برداریهای متوالی کاهش معنیدار آماری بین همه تیمارها، با افزایش میزان کرم در غذا، مشاهده شد (05/0P<). استفاده از کرم خاکی در سطح 50 درصد بهترین افزایش رشد و کیفیت آب مخازن را داشت.