PREDAJNI KRAJOLIK VELEBITSKOG PODGORJA - MATIJA DRONJIĆ (Senjski Zbornik)
Autor donosi sintezu višegodišnjih terenskih istraživanja Podgorja na temu predaja o tzv. "starom narodu", zakopanom blagu, fantastičnim bićima te događajima na granici stvarnosti i nemogućeg. Na temelju činjenice kako su mnogi zabilježeni sadržaji duboko usađeni u pripovjedačke tradicije lokalnog stanovništva i odnose se na točno određene lokacije, autor pokušava ocrtati konture predajnog krajolika prostora između Velebita i mora.