POTEŠKOĆE OKO OSNIVANJA PODRUŽNICE CRVENOG KRIŽA U SENJU 1914. GODINE - MIRA KOLAR DIMITRIJEVIĆ (Senjski Zbornik)
U gradu Senju koji je bio kula pravaštva osnovane su na početku Prvoga svjetskog rata dvije podružnice Crvenog križa, obje pravaške orijentacije, ali međusobno suprotstavljene zbog različitih gospodarskih interesa. Jedna grupa je bila vezana uz obitelj Devčić a druga uz obitelj Krajacs. Loši odnosi unutar senjskih pravaša i ova podijeljenost odrazili su se i na radu senjskog Crvenog križa, koji je već u samom startu izgubio mogućnost uspješnog djelovanja, a umjesto otvorenja ratne bolnice napustili su Senj i gradski i kotarski liječnik i ostala je u gradu samo apoteka i mala bolnica. Senjski pravaši izgubili su do Prvoga svjetskog rata svoje najznačajnije ljude što je bilo posljedica privrednog propadanja od zadnje četvrti 19. stoljeća koje je započelo propašću jedrenjaštva i željezničkog zaobilaženja Senja.