TÜRKİYE’DE LOJİSTİK SEKTÖRÜ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR ANALİZİ İLE İNCELENMESİ - Elif Meryem Yurdakul (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Uluslararası ticaretin gelişmesiyle birlikte ürün ve hizmet ihtiyacının çeşitlenmesi, piyasanın değişen görünümü, üretim sisteminin yanı sıra lojistik olgusunu da ön plana çıkarmıştır. Lojistik; üretimden müşteriye kadar devam eden süreçte gerçekleşen dağıtım faaliyetlerinin tümüdür. Küreselleşme ile paralel büyüyen lojistik sektörü, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde ulusal gelire yaptığı katkılar ile toplam hizmet sektörü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Çalışmanın amacı, Türkiye’de lojistik sektörünün ekonomik büyüme ile ilişkisini incelemektir. Bu çalışmada 1998-2015 yılları üçer aylık verileri kullanılarak lojistik sektörü (Ulaştırma ve Depolama Faaliyetleri) ile ekonomik büyüme (GSYH) arasındaki ilişki; VAR (Vektör Otoregresyon) analizi yapılarak, VAR Granger Nedensellik, Etki Tepki Fonksiyonları ve Varyans Ayrıştırma testleri ile incelenmiştir. Yapılan Granger Nedensellik testi sonucunda Türkiye’de ekonomik büyümeden lojistik sektörüne doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır.