Eski Yakındoğu Kanunname Kültürü Işığında Yahudilikte Ahit Anlayışı - Eldar Hasanoğlu (Skad)
Eski Yakındoğu halkları uydukları kanunların tanrı tarafından verildiğini düşünmüşlerdir. Bu yaklaşım eski İbraniler tarafından da paylaşılmıştır. İbraniler Tanrının insanlıkla ahitleştiğini, ahdin içeriği olarak kurallar koyduğuna inanmışlardır. Yahudi kutsal metinlerinde yer alan ahit olgusu çevre halklarının kanunname örnekleriyle büyük benzerlik sergiler. Bu benzerlik hem ahdin mahiyetinde, hem yapısı ve biçiminde, hem de ahitleşme sahnesinde kullanılan terimlerde tebarüz etmektedir.Eski Yakındoğu bölgesinde ortaya çıkarılan arkeolojik bulgularsebebiyle 19. yüzyılda Yahudi kutsal metinleri, yani Tanah üzerine çalışmalarda önemli açılımlar yaşanmış, akademik çalışmalarivme kazanmıştır.1Dönemin akademik atmosferi gereği uzmanlar Tanah’ın kaynağı meselesine de eğilmiş, hem metin hem içerik tenkidi yöntemini uygulamışlar. Ahit konusu da bu bağlamda incelenen konular arasında yer almıştır.