PODRUŽNICA HRVATSKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA ZAVIŽAN U SV. JURJU (1928. – 1935.) - MIRKO BELAVIĆ (Senjski Zbornik)
U radu se govori o djelovanju Podružnice Hrvatskog planinarskog društva Zavižan u Sv. Jurju, a temelji se na podatcima koji su pronađeni u Samoborskom muzeju, gdje su pohranjeni. Iznesene su činjenice o osnivanju, članovima i aktivnostima Podružnice. Navedeni su datumi održavanja skupština Podružnice i razlog prestanka njezina djelovanja te zalaganje vodstva Podružnice na rješavanje problema oko održavanja kuća na Zavižanu i u Rožanskim kukovima. Sveti Juraj se nalazi na putu prema sjevernom Velebitu i Senjskom bilu, pa je stoga osnivanje Podružnice značajno za planinare koji su posjećivali te krajeve jer su tu mogli dobiti informacije o stanju staza i kuće na Zavižanu.