SOSYAL SERMAYE POLİTİKA, EKONOMİ, SAĞLIK VE EĞİTİM ARASINDAKİ İLİŞKİLER - Mehmet Ertuğrul Uçar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sosyal sermaye, güvene dayalı insan ilişkilerinin ürünü olan ve maddi olmayan bir tür sermayedir. Sosyal sermaye güven, ortak değerler ve iletişim ağları ile birbirine bağlanmanın oluşturduğu grup aidiyeti duygusundan oluşur. Başka insanları tanıyor olmak ve o insanlar ile iletişim halinde olmak bir yerde sosyal sermayenin oluşması için yeterli değildir. Bu insanlara güvenmek kendinizi tanıdığınız insanlardan oluşan bir gruba ait hissetmek ve iletişim kurduğunuz kişilerle bazı ortak değerleri taşıdığınıza inanmak gerekir. Sosyal sermaye ile eğitim, politika, ekonomi ve sağlık arasında çok sayıda ilişki vardır. Genel olarak alan yazını sosyal sermayenin ekonomi, politika, eğitim, sağlı sağlıklı davranış ve ruh sağlığı üzerinde olumlu etkiye neden olduğunu göstermektedir.